Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Euro, Slováci a my

Slovensko zřejmě podniklo rozhodující krok na cestě k zavedení eura.

Slovensko zřejmě podniklo rozhodující krok na cestě k zavedení eura. Evropská komise i Evropská centrální banka přes řadu výhrad konstatují splnění požadovaných kritérií a doporučují přijetí Slovenska do tohoto „elitního klubu“. K tomu, aby byla rozlučka se slovenskou korunou nevratná, zbývá projít několika – pro dealery bank spekulujícími na konečný konverzní kurz – velmi vzrušujícími týdny završenými souhlasem zástupců členských států.

Kdo by to čekal

Slovensko se tak prvního ledna příštího roku stane svým způsobem první transformující se ekonomikou, která přejde na euro (Malta a Kypr jsou spíše stabilizované a relativně bohaté země, podobně jako malé Slovinsko, jehož ekonomika je navíc nepříliš liberální). Je to nemalé překvapení, protože Slovensko nikdy nepůsobilo jako favorit. Jasnými kandidáty na tuto pozici byly pobaltské země, deklarativně o ni usilovalo i Maďarsko a koneckonců také Česko bylo – až do volební kampaně v roce 2006 – pro zavedení eura v letech 2009 či 2010.

I přes dnešní obavy řady slovenských politiků z eura (včetně těch opozičních, kteří cestu k němu nastartovali) je to, čeho Slováci dosáhli, velkým úspěchem. Především politická reprezentace, zřejmě z popudu centrální banky, přijala tento cíl za svůj a tvrdě na něm pracovala. Jen málo na tom změnily volby a příchod nové vlády, která si svou popularitu budovala na tvrdé kritice své reformní předchůdkyně. Dalším podstatným krokem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].