Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Země úředních větrů

V prosinci rozhodl Krajský úřad v Ústí nad Labem, že na svůj stavební projekt v městečku Krásná Lípa ve Šluknovském výběžku podnikatel Záboj přece jen potřebuje takzvanou EIA čili „posouzení vlivu na životní prostředí“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pomož si, a úřad ti pomůže. (Starosta Linhart) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Pomož si, a úřad ti pomůže. (Starosta Linhart) - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Co vlastně udělal špatně, to Zdeněk Záboj dodnes neví. Ale o tom, že celá záležitost se nevyvíjí zrovna ideálním směrem, nemůže být pochyb. V prosinci rozhodl Krajský úřad v Ústí nad Labem, že na svůj stavební projekt v městečku Krásná Lípa ve Šluknovském výběžku podnikatel Záboj přece jen potřebuje takzvanou EIA čili „posouzení vlivu na životní prostředí“. Získat tento rozsáhlý posudek nestojí jen hodně času a nervů, ale také několik set tisíc korun v dodatečných nákladech. Přitom Záboj ani nechce stavět něco, co životnímu prostředí škodí, ba naopak: plánuje starou výtopnu na uhlí přestavět na větší, moderní elektrárnu, která převážně spaluje biomasu a tak vyrábí proud z obnovitelného zdroje. Kromě toho má jeho projekt přinést sociálně slabému regionu i 30 pracovních míst.

Před vstupem do EU se česká vláda zavázala do roku 2010 zvýšit podíl obnovitelných zdrojů v celkové výrobě energie na osm procent. Že by český úřad podle zákona dospěl k férovému výsledku? To si děláte legraci.A přestože tento podíl v posledních letech skutečně strmě rostl, představitelé ministerstva průmyslu už teď s předstihem upozorňují, že Češi slíbeného cíle v žádném případě nemohou dosáhnout. K odůvodnění tohoto selhání pak politici a po nich i média poukazují na nedostatek slunce, vody a větru či nerozvinutý trh s biomasou. V případě elektrárny v Krásné Lípě…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].