Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Češi, národ knihy

Vznešený boom má ale i svou odvrácenou stránku. V posledních letech vytrvale klesá objem vydané beletrie, kvalitní překlady nebo poezie se stávají prodělečným koníčkem. Je čím dál jasnější, že pokud se nechceme stát jen čtenáři kuchařek a životopisů celebrit, musí se něco změnit.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Musí to být show a v Literárkách, ať si píšou co chtějí. (Veřejné čtení Jaroslava Rudiše v pražském metru) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Musí to být show a v Literárkách, ať si píšou co chtějí. (Veřejné čtení Jaroslava Rudiše v pražském metru) - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Když dostane majitel největšího českého knihkupeckého řetězce Jan Kanzelsberger šanci mluvit o své firmě, nemusí ho nikdo dvakrát pobízet. Je to čítankový úspěch. Síť knihkupectví, která nese jeho jméno, už zahrnuje čtyřicet prodejen. Expanze naznačuje, že se Česko blíží k poměrům obvyklým v západní Evropě, kde zpravidla hrstka nejsilnějších řetězců ovládá většinu trhu.

Žoviální padesátník ve fialové košili a saku se omlouvá za třetinku gambrinusu, kterou si otevírá po náročném jednání, a začíná od setkání, které mu změnilo život. Česko-německý karikaturista Ivan Steiger ho začátkem 90. let v Mnichově seznámil s významným knihkupcem Heinrichem Hugendubelem.„Okukovali jsme tohle podnikání už předtím zvenčí, ale nic se nevyrovná tomu, když se můžete na některé věci přímo zeptat,“ říká knihkupec, který od roku 1974 pracoval v Orbisu na pražském Václaváku. Kapitalismus jezdil v rámci cest za příbuznými obdivovat už za normalizace, ale až majitel třetího největšího německého řetězce Hugendubel mu poodhalil detaily svého know-how. „Byl to zlom. Spřátelili jsme se a dodnes se vídáme s jeho synem a dcerou,“ říká podnikatel, který svou firmu po vzoru německého magnáta vede jako rodinný podnik a vychovává si jako nástupce své vlastní dva syny.

Na pozici českého lídra s půlmiliardovým obratem a přibližně desetinovým podílem na trhu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 55 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].