Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zakázky šité na míru

Kdyby se vedla hitparáda o nejméně populární normu mezi politiky a úředníky, nepochybně by se na předních příčkách dlouhodobě držela ta o zadávání veřejných zakázek.

Kdyby se vedla hitparáda o nejméně populární normu mezi politiky a úředníky, nepochybně by se na předních příčkách dlouhodobě držela ta o zadávání veřejných zakázek. Pochopitelně, málokdo přizná, že se mu příčí nastavit srozumitelná a férová pravidla pro drahé nákupy či výběr obchodního partnera. Namísto toho slýcháme věty o tom, jak jsou náležitosti zakázek mnohdy „komplikované a zdlouhavé“, nebo že vedou k riziku opoždění nákupů, protože si neúspěšní žadatelé donekonečna stěžují na průběh výběru.

Není také tajemstvím, že v mnoha již doložených případech bylo možno i na první pohled objektivní řízení změnit ve frašku, a to třeba i v přímém přenosu. Kdo si nepamatuje, ať si na internetu na YouTube zadá do vyhledávání „Karlovy Vary“ a „losování“. V minulých dnech se ale objevily další zajímavé případy, kde úředníci mohou prohlásit, že udělali vše „v souladu se zákonem“, a přesto míří proti oprávněným zájmům veřejnosti.

Přát nepřát

Zřejmě by se našel málokdo, kdo by nepřál českým vojákům nová nákladní auta. Ta stávající už spíše patří do garáží barrandovských ateliérů, aby je mohli filmaři použít při natáčení historických snímků. Stejně tak je na místě přát zdejší policii důstojnější auta, aby nemusela zločince honit v prorezlých feliciích. Přát nové vybavení neznamená zároveň schvalovat pochybný či přinejmenším netransparentní průběh nákupů.

Začněme u nákupu armádních aut. Obrana se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].