Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Bůh se nežení

V centru všeobecné pozornosti se octly dvě různé události spojené s Vladimirem Putinem. Absolutně různé. K jedné z těch událostí ještě nedošlo a není známo, zda dojde. Jenže o neexistujících událostech lidé debatují často živěji než o těch, co se udály. Mluvíme pochopitelně o tom, že se Putin postavil do čela strany Jednotné Rusko a že se chystá... oženit!

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv • Autor: Respekt

Anton Orjech

(1972) je novinář. Žije v Moskvě. Píše pro nezávislý internetový deník Ježednevnyj žurnal.

V centru všeobecné pozornosti se octly dvě různé události spojené s Vladimirem Putinem. Absolutně různé. K jedné z těch událostí ještě nedošlo a není známo, zda dojde. Jenže o neexistujících událostech lidé debatují často živěji než o těch, co se udály. Mluvíme pochopitelně o tom, že se Putin postavil do čela strany Jednotné Rusko a že se chystá… oženit!

Jsou to různé události, ale podstatu mají tutéž: když se Putin stal hlavou Jednotného Ruska, zdaleka ne všichni hned pochopili, že přitom do té strany nevstoupil! Fantastické kouzlo: lídrem strany je nečlen! Tady se můžu podělit o skromnou zkušenost ze školních let – byl jsem členem komsomolského výboru a přitom jsem nebyl v Komsomolu. Takže by se dalo říct, že nejde o nic zvláštního. Ale pokud máme mluvit vážně, je to neuvěřitelné. Dokonce museli přepsat i ústavu, aby se Putin mohl… oženit s Jednotným Ruskem a nevstoupit s ním do manželského svazku (anebo naopak).

Kdepak předseda. Pán!

Politologové ve snaze vysvětlit tuto ekvilibristiku použili mnoho moudrých slov o „odstupu“ a různých jiných výhodách takového „občanského manželství“. Já si však myslím, že hlavním důvodem bylo cosi jiného. Putin je Bůh. Nemyslíte? Živý Bůh naší…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].