Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Proč má být Ukrajina v Unii

Proč by měla Ukrajina patřit do Evropské unie? Protože to tak chci, protože bych to tak chtěl, protože si to přeji, ano: neumím si vůbec představit, že by to bylo jinak. Podle mne to jinak prostě nejde. Že to jsou pro vážnou politickou debatu příliš slabé argumenty?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jurko Prochasko - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Jurko Prochasko - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Jurko Prochasko

(1970) je ukrajinský literární vědec a germanista, pracuje v Institutu pro výzkum literatury Akademie věd ve Lvově. Překládá z němčiny (například Roberta Musila) a z polštiny.

Proč by měla Ukrajina patřit do Evropské unie? Protože to tak chci, protože bych to tak chtěl, protože si to přeji, ano: neumím si vůbec představit, že by to bylo jinak. Podle mne to jinak prostě nejde. Že to jsou pro vážnou politickou debatu příliš slabé argumenty? Jistě. Ale dostal jsem takovou otázku a lepší odpověď nemám.

A co jiného přichází v úvahu? Propadnutí Rusku, té překotně vznikající říši? To opravdu není, co bych si přál. Že by si to přála EU? Nemyslím. Alespoň bych si to nerad myslel. Šedá nárazníková zóna, z níž se kvůli neustálé nerozhodnosti osudu stane trvalý zdroj všech možných trápení? Trápení sice pozoruji každý den a občas ho také dostanu pocítit, není to však ukrajinský problém sui generis.

Evropská unie se z toho nikdy nebude moct úplně vymanit. Nerozhodnost netlumí problémy, nezmírňuje je, ty se nedají odsunout. Ukrajinská nerozhodnost problémy spíše rodí – i pro EU.

Co takhle stát se autonomní, neutrální a svrchovanou veličinou? Ale v této části Evropy? A za dnešních okolností? Opravdu si to myslíte? Já tedy ne. Podle mne musí padnout rozhodnutí, kam má Ukrajina patřit. To rozhodnutí je nejen nutné, ale den ode dne…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].