Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Apokalyptický čaj o páté

Portishead věděli, že návrat se nemůže odehrát ve starém stylu, zároveň bylo evidentní, že publikum touží po setkání s kouzlem jejich starých alb. Rébus nyní rozlouskli se ctí. Nové album Third není triphopové, už po pár sekundách je přesto jasné, že je to deska Portishead.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Slyšíte? Voda už začíná stoupat. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt
Fotografie: Slyšíte? Voda už začíná stoupat. - Autor: ISIFA • Autor: Respekt

Proč se britští zakladatelé trip hopu na uplynulých deset let odmlčeli? Bezradnost, která je postihla po triumfu s jejich debutem, byla ještě těžší než splín v jejich hudbě. „Byli jsme v situaci, jakou prožívá ve filmu Lara Croft,“ řekl šéf skupiny Portishead Geoff Barrow hudebnímu deníku Pitchfork. „Všude kolem zavřené dveře, a žádný z klíčů, které jsem měl v ruce, do zámků nepasoval.“

Portishead věděli, že návrat se nemůže odehrát ve starém stylu, zároveň bylo evidentní, že publikum touží po setkání s kouzlem jejich starých alb. Rébus nyní rozlouskli se ctí. Nové album Third není triphopové, už po pár sekundách je přesto jasné, že je to deska Portishead.

Heroin a éra Johna Majora

Když v roce 1994 vyšla deska Dummy, byla novátorská hned na dva způsoby: technologií i nezvyklým vyjádřením emoce. Sám Barrow, mozek Portishead, se divil, že během roku se z alba stal trendový hit. Jejím tvůrcům zněl totiž sound, k němuž dospěli, prapodivně a překvapivě.

Barrow byl původně DJ a zásadním impulzem pro něj byl hip hop. Ducha Portishead našel až se zpěvačkou Beth Gibbonsovou a jejím jedinečným výrazem. Beth prochází písněmi v permanentním žalu, útlumu, stísněnosti. Barrow k její evokaci starých bluesmanek dodával podtržené, zpomalené beaty, samply z hudby k filmům Bernarda Bertolucciho či staré televizní verze…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].