Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Svět

Průkazka na všechno

Je to pohodlné. Z okraje Prahy přijedete autobusem na stanici Hradčanská, sejdete do metra a pokračujete v jízdě do centra města. To vše klidně s jedinou celoroční jízdenkou, se kterou můžete cestovat, kolikrát se vám zlíbí. Že je to samozřejmost?

„Chceme lidi motivovat k tomu, aby místo osobním autem radši jezdili veřejnou dopravou.“Je to pohodlné. Z okraje Prahy přijedete autobusem na stanici Hradčanská, sejdete do metra a pokračujete v jízdě do centra města. To vše klidně s jedinou celoroční jízdenkou, se kterou můžete cestovat, kolikrát se vám zlíbí. Že je to samozřejmost? V městské hromadné dopravě ano, ale představte si, že by podobný princip platil ve veřejné dopravě po celém Česku. S jedinou průkazkou byste ráno vlakem vyjeli z šumavské Kubovy Hutě do Strakonic, pokračovali autobusem do Prahy na stanici Na Knížecí, odkud by vás metro dovezlo kamkoli ve městě. A s touto průkazkou byste mohli celý rok neomezeně cestovat po celém Česku. Že to není reálné?

Rakušané se k takové novince odhodlali. Během letošního roku se chystají představit „Österreich-Ticket“, celoroční permanentku, která bude platit ve vlacích, autobusech, městské dopravě a veřejných lanovkách po celém Rakousku. Plní tím slib dojednaný v koaliční smlouvě mezi sociálními a křesťanskými demokraty. „Chceme lidi motivovat k tomu, aby místo osobním autem radši jezdili veřejnou dopravou,“ řekla deníku Der Standard Eveline Steinbergerová, ředitelka Klimatického a energetického fondu. Vloni vládou zřízený fond s ročním rozpočtem 150 milionů eur má třetinu až čtvrtinu svých financí směřovat do projektů, které mají změnit dopravní návyky Rakušanů …

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].