Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Ne, ne a ne

Český prezident se vymkl kontrole. Minulý týden totiž opět odmítl jmenovat soudcem nejznámějšího soudního čekatele v zemi Petra Langera, i když pro to v tuto chvíli neexistuje jediný veřejně známý důvod.

„Pan Langer by měl pana prezidenta přesvědčit, že je hoden jmenování.“Český prezident se vymkl kontrole. Minulý týden totiž opět odmítl jmenovat soudcem nejznámějšího soudního čekatele v zemi Petra Langera, i když pro to v tuto chvíli neexistuje jediný veřejně známý důvod. Je tedy otázka, co může teď Langer tváří v tvář svéhlavému, soudní rozhodnutí nerespektujícímu prezidentovi pro získání vytouženého taláru udělat.

Jste naprosto hloupí

Petr Langer má z pohledu české veřejnosti jednu velkou přednost: a sice nejlepší předpoklady stát se kvalitním soudcem, což je zde – jak známo – nedostatkový „artikl“. Vystudoval s výbornými výsledky, justiční zkoušky ze tří set adeptů na soudcovskou práci složil nejlépe, má za sebou zahraniční stáže a umí několik jazyků. Ale hlavně prokázal, že se nebojí hájit právo vůči tak silnému protivníkovi, jako je prezident. A to i přesto, že ho to může stát kariéru, na kterou se roky tvrdě připravoval. (Pro připomenutí – Klaus jej nejdřív odmítl jmenovat soudcem kvůli nízkému věku, a Langer se proto rozhodl obrátit na soud.)

Langerův případ je zajímavý ještě z jednoho pohledu. Chce soudit v Ostravě, kde se dlouhodobě nedostává soudců. Na krajském soudu jich dnes chybí devět a není lehké tuhle mezeru zaplnit. Na rozdíl od Prahy nebo Brna se sem totiž soudcům vzhledem k odlehlosti regionu a nižšímu životnímu standardu nechce.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].