Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Musí to bolet

Jsme odsouzeni k negativní kampani. Zdá se, že socialisté podlehli kouzlu ostrého vymezování se vůči konkurentům.

Jsme odsouzeni k negativní kampani. Zdá se, že socialisté podlehli kouzlu ostrého vymezování se vůči konkurentům. Představitelé ČSSD se totiž domnívají, že za jejich úspěchem v parlamentních volbách 2006, kdy se nečekaně těsně dotáhli za vítěznou ODS, stojí právě strašení programem konkurence. Nápad s ODS minus se tak vrací před krajskými a senátními volbami, a to v ještě ostřejší podobě. Funguje v Česku skutečně negativní kampaň?

Burcovat, burcovat

Když zazní volební motto sociálních demokratů namířené proti ODS „Odsouzeni k reformě“, je na místě přiznat, že je chytlavé. Dobře se pamatuje, jasně definuje postoj ČSSD k vládním krokům a zní úderně. To vše dokreslují sugestivní plakáty se smutným děckem, chudákem důchodcem (ty ODS obrala) a naopak se zářícím milionářem s doutníkem (tomu ODS pomohla). Socialistům průzkumy veřejného mínění ukázaly, že zejména poplatky u lékaře jsou téma, které vášnivě řeší drtivá většina českých domácností. Každý na ně má názor. navíc většinou negativní.

Není podstatné, že krajské volby nemají s celostátní politikou moc společného. Jiří Paroubek už veřejně vyhlásil, že z regionálního klání chce udělat celonárodní referendum o české vládě. Tuto cestu by zřejmě ČSSD doporučil každý autor volebních strategií – sociální demokraté totiž už léta drtivě prohrávají komunální, krajské i senátní volby, protože k nim jednoduše jejich voliči nechodí. Nepovažují je za tak podstatné jako…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].