Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Invaze pohledem pana P. P.

Skoro dvacet let bylo na zadní straně téhle fotografie razítko s nápisem „Photograph by P. P.“. Snímek ukazuje demonstranty ze srpna 1968 třímající československou vlajku a písmena jeho autorství v západoevropských médiích připisovala „pražskému fotografovi“.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: A to ještě netuší... - Autor: © Josef Koudelka • Autor: Respekt
Fotografie: A to ještě netuší... - Autor: © Josef Koudelka • Autor: Respekt

Skoro dvacet let bylo na zadní straně téhle fotografie razítko s nápisem „Photograph by P. P.“. Snímek ukazuje demonstranty ze srpna 1968 třímající československou vlajku a písmena jeho autorství v západoevropských médiích připisovala „pražskému fotografovi“. Jen pár zasvěcených vědělo, že se jedná o Josefa Koudelku (1938). Ten se k fotografii tak jako k dalším svým záběrům z roku 1968 téměř dvacet let nehlásil. Nechtěl, aby to v Praze ublížilo jeho rodině. Z anonymity vystoupil, až když byl v emigraci a zemřel mu otec – komunisté se v té chvíli už neměli komu pomstít.

Viděno jejich optikou bylo za co: Koudelka zachytil sugestivněji než kdo jiný, jak nebojácně reagovali civilisté na příjezd tanků. Díky tomu se jeho fotky na Západě staly ikonickým zobrazením srpnových událostí. Na jejich zveřejnění u nás si Češi pochopitelně museli počkat až do revoluce, krátce po ní je vydal Respekt jako samostatnou přílohu. „Tahle publikace je kapka v moři,“ napsala v ní tehdy historička fotografie Anna Fárová. Šestačtyřicet fotek byla opravdu kapka, Koudelka jich během sedmi dnů pořídil kolem devíti tisíc. Teď se k nim znovu vrací. Spolu s grafikem Alešem Najbrtem z nich pro Torst (a sedm zahraničních nakladatelství, v nichž vizuálně mimořádně přitažlivá kniha vychází v jazykových mutacích) vybral další dvě stovky.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 53 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].