Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Vražda pro masy

Pokud trpíte klaustrofobií, zůstaňte doma, tenhle zážitek byste nerozdýchali. V půdním prostoru divadla Kolowrat se na vás zezadu tlačí ohromný nápis „Smrt zrádcům“, černá opona s razítky „Přísně tajné“ je také moc blízko a za ní se skrývá... Ale překvapení se nesluší prozrazovat.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je to ve mně tak klidné, protože mám klid ve svém svědomí. - Autor: Národní divadlo • Autor: Respekt
Fotografie: Je to ve mně tak klidné, protože mám klid ve svém svědomí. - Autor: Národní divadlo • Autor: Respekt

Pokud trpíte klaustrofobií, zůstaňte doma, tenhle zážitek byste nerozdýchali. V půdním prostoru divadla Kolowrat se na vás zezadu tlačí ohromný nápis „Smrt zrádcům“, černá opona s razítky „Přísně tajné“ je také moc blízko a za ní se skrývá… Ale překvapení se nesluší prozrazovat. Řekněme jen, že v opeře o politickém procesu, v němž byla v roce 1950 spolu s dalšími obžalovanými odsouzena k smrti doktorka Milada Horáková, se překvapivě často objevíte i vy. A diváci kolem. Budete na jevišti, soudci i obžalovanými.

Černá mávátka

U opery bývá hudba na prvním místě. V tom smyslu je nový kus Národního divadla Zítra se bude… spíše melodramatem. Protagonistka Soňa Červená proti očekávání skoro vůbec nezpívá, tedy ne tak, jak bychom si to představovali. Mezinárodně uznávaná pěvkyně, která se proslavila zejména v roli Carmen, vystupuje na operních scénách už od roku 1954. V posledních letech se ale věnovala hlavně divadlu, konkrétně hamburské činoherní scéně Thalia, kde působí režisér Robert Wilson. Spolupracovala i s hudebníky Tomem Waitsem a Lou Reedem. Už tato jména stačí k vysvětlení, čím může její osobnost přitahovat a inspirovat o několik generací mladší tvůrce.

Autor hudby Aleš Březina se netají tím, že u vzniku opery stálo právě přání vytvořit dílo „na tělo a hlas“ Soni Červené, s níž už dříve…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].