Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Nejste protiústavní?

První jednání Ústavního soudu o poplatcích u lékaře sledovala nejširší veřejnost na internetu minutu po minutě jako fotbalový zápas.

První jednání Ústavního soudu o poplatcích u lékaře sledovala nejširší veřejnost na internetu minutu po minutě jako fotbalový zápas. A protože soud prvního dubna nerozhodl, přijde tuto středu další kolo – s premiérem jako svědkem. To nepochybně vlije i novou krev do debaty, zda politici opravdu zatahují Ústavní soud čím dál více do svých sporů, jak je obvinil šéf této ctihodné instituce Pavel Rychetský.

Jako na bojišti?

V předsedovi Ústavního soudu Rychetském už to zjevně bublalo delší dobu. Když loni v listopadu zamítal senátorský návrh na zrušení části zákona o rozpočtovém určení daní, vzkázal do parlamentu, že „mají-li jednotliví navrhovatelé jako představitelé moci zákonodárné za to, že jimi napadená právní úprava je nevhodná či vyvolávající negativní důsledky, mohou usilovat o změnu v rámci politické soutěže, nikoliv v rámci soudní kontroly ústavnosti“. Jinými slovy – když se vám zákon nelíbí, vyřešte si to v parlamentu.

A nedávno to už řekl naplno v České televizi: Politici si prý ze soudu dělají bojiště, přesouvají se tam spory vlády a opozice. Není sporu o tom, že Rychetského soud je v posledních měsících pod větším drobnohledem než obvykle. Bývalému předsedovi soudu Zdeňku Kesslerovi se asi běžně nestávalo, že by ho v supermarketu zastavovali lidé a ptali se ho, kdy konečně rozhodne; Pavlu Rychetskému se to však u poplatků za doktora děje.

„Neznám statistiku, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].