Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Je to nejdražší značka na světě

Po násilném potlačení demonstrací v Tibetu ohlašují první vrcholní politici bojkot zahajovacího ceremoniálu olympijských her.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: František Kolář - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt
Fotografie: František Kolář - Autor: Milan Jaroš • Autor: Respekt

Po násilném potlačení demonstrací v Tibetu ohlašují první vrcholní politici bojkot zahajovacího ceremoniálu olympijských her. Pochodeň se na cestě do Pekingu vozí v autobusu nebo ji na ulicích chrání bodyguardi, aby ji demonstranti neuhasili. František Kolář, ředitel českého Olympijského studijního a informačního centra však říká, že protestovat proti hrám v Číně je nesmysl. Olympiáda tam být prostě musí. „Je to příliš veliká země, aby ji bylo možné vynechat. Příliš velký trh, aby si ho obchodní svět nechal ujít.“

V únoru jste v anketě pro Respekt řekl, že by čeští sportovci neměli olympijské hry v Číně bojkotovat. To bylo ale ještě před nepokoji v Tibetu. Nezměnil jste názor?

Myslím si pořád to samé. Stále nevidím důvod, proč by právě sportovci měli protestovat proti poměrům v Číně. Jsem s to pochopit, že Tibet to ze svého pohledu využít musí, ale olympijské hry jsou k něčemu jinému, než aby se bojkotovaly. Jejich působení má daleko větší vliv než jejich odmítnutí, které bylo v minulosti vždycky kontraproduktivní.

Kdy a v čem bylo kontraproduktivní?

Bojkot jsme použili jen jednou v roce 1984 při hrách v Los Angeles a dodnes jsou z toho sportovci vytočení. Měly to být naše nejúspěšnější hry. Po úspěchu na zimních olympijských hrách v Sarajevu existoval plán na devatenáct medailí. A ten plán byl reálný,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].