Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Daně jako adrenalinový sport

Živnostníci ať nezapomenou využít příležitosti udělat to samé u důchodového a zdravotního pojištění.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček - Autor: Günter Bartoš • Autor: Respekt
Fotografie: Tomáš Sedláček - Autor: Günter Bartoš • Autor: Respekt

Tomáš Sedláček

(1977) je jedním z pěti předních mladých ekonomů světa (Yale Economic review). Po studiích působil jako ekonomický poradce prezidenta Havla (2001–2003) a odborný poradce ministra financí (2004–2006); pracuje jako hlavní makroekonomický stratég ČSOB.

Živnostníci ať nezapomenou využít příležitosti udělat to samé u důchodového a zdravotního pojištění. Umlčte v sobě nutkavou tendenci daně udělat „předem“ či s „náskokem“. Jde to dělat i elektronicky, což je mnohem jednodušší, ale tím se ošidíte o plno zážitků. Kdo ovšem chce další level zábavy, ať si zkusí na stránkách ministerstva financí najít digitální podávání daní. Soukromé pojišťovny by se měly zamyslet, zda na tento druh vrcholového sportu nevydat speciální zdravotní připojištění.

Žádná vláda si navíc nenechá ujít příležitost daně reformovat nejméně jednou či dvakrát během volebního období a zajistit tak všem téměř každý rok nové, nečekané daňové zážitky. Ti, kterým v hlavě nedopatřením utkvěl systém z loňského roku, se tak nemusejí obávat rutiny, nudy či pocitu prázdnoty z nedostatku napětí. To se může dostavit, když v poklidu odevzdáte daňová a sociální a zdravotní lejstra, u kterých víte, že jste je vyplnili dobře, protože jste použili stejný mustr jako loni. Nikdy přece nevstoupíš dvakrát do téže řeky. Hérakleitos by měl radost.

Z nějakého…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].