Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Bitva o duši Wikipedie

Wikipedie je největší encyklopedie v dějinách a v prostředí internetu představuje nejúspěšnější příklad „obsahu vytvářeného uživateli“. Má přes deset milionů hesel ve dvou stech třiapadesáti jazycích, která sepsali dobrovolníci spolupracující na síti. Wikipedie však čelí krizi identity.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Wikipedie je největší encyklopedie v dějinách a v prostředí internetu představuje nejúspěšnější příklad „obsahu vytvářeného uživateli“. Má přes deset milionů hesel ve dvou stech třiapadesáti jazycích, která sepsali dobrovolníci spolupracující na síti. Wikipedie však čelí krizi identity. Je totiž rozpolcena mezi dvěma alternativními směry vývoje. Buď se může snažit obsáhnout každičký aspekt lidského poznání až po naprosté malichernosti, nebo může zavést přísnější redakční politiku a články o nepodstatných tématech nepublikovat v naději, že si tím posílí pověst spolehlivého a důvěryhodného referenčního zdroje. O tyto dvě protichůdné vize probíhá uvnitř Wikipedie nevraživý spor mezi „inkluzionisty“, kteří zastávají názor, že přijetí přísných redakčních kritérií odradí nadšence pro projekt, a „delecionisty“, kteří tvrdí, že by Wikipedie měla být při tvoření hesel obezřetnější a selektivnější.

Pokémoni v. Solidarita

Vezměte si například postavičky japonské videohry Pokémon, která má obrovské množství fandů na celém světě. Na anglické Wikipedii má skoro 500 postaviček svůj životopis, navíc zpracovaný tak podrobně, že by jim mohla závidět leckterá skutečná postava. Když ale budete pátrat po životopisech vůdců polského hnutí Solidarita, najdete jich asi tak desítku – a navíc v nevalné redakční kvalitě.

Inkluzionisté mají za to, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 51 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].