Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Trendy

Držte si konta

O krádežích peněz přes internet víme z jiných zemí víc než z Česka. Například ve Velké Británii přišli majitelé účtů ovládaných přes internet o 22 milionů liber (čerstvý údaj asociace platebních služeb APACS).

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Víte kolik máte na účtu? Hacker to ví. (Ilustrační snímek z festivalu hackerů v Berlíně) - Autor: Isifa/Getty Images • Autor: Respekt
Fotografie: Víte kolik máte na účtu? Hacker to ví. (Ilustrační snímek z festivalu hackerů v Berlíně) - Autor: Isifa/Getty Images • Autor: Respekt

Byl večer a pan X už byl dávno doma. Když mu volali z banky, dost se vyděsil. „Je pravda, že z vašeho firemního účtu jste posílali devět milionů korun?“ zjišťoval úředník. To rozhodně pravda nebyla, z účtu malé pražské stavební firmy pana X většinou odcházely částky o řád nižší. Právě proto vyhodnotili v bance operaci jako podezřelou. Pan X ji zavčas zrušil a svojí bance bude nadosmrti vděčný. Jak se to stalo, ale dodnes nezjistil. S největší pravděpodobností do jejich firemní sítě, čítající pět dosti ledabyle zabezpečených počítačů, někdo poslal program, kterému se povedlo upravit pokyn k transakci. Takže když sekretářka posílala peníze jejich dodavateli, odešla mnohonásobně vyšší částka na účet internetového zloděje.

Tento příběh zná Respekt pouze od svědka události, neboť sám aktér „už na to nechce ani pomyslet, natož o tom mluvit“. Podle všeho ale není jediný, kdo se v posledních měsících vyděsil. Krádeže peněz přes internet, anglicky „internet fraud“, se staly součástí naší reality tak jako placení složenek od domácího počítače.

„Je na čase si uvědomit, že přístup na internetové konto si musíme hlídat, jako si hlídáme peněženku v tramvaji,“ myslí si Vladimír Brož z firmy McAfee, která prodává bezpečnostní software.

Bukurešti na účet

Co se stane, když si člověk konto nehlídá,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 52 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].