Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Výtvarné umění

Reprezentativní průřez současnou tchajwanskou výtvarnou scénou. K vidění je Lee Mingweiova instalace interpretující Dvořákův Americký kvartet, video Tsui Kuang-yua vystavené na loňské přehlídce documenta

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv Moravské galerie v Brně • Autor: Respekt
Autor fotografie: Archiv Moravské galerie v Brně • Autor: Respekt

Bubble Tea

Moravská galerie v Brně, 21. 3.-25. 5.

Reprezentativní průřez současnou tchajwanskou výtvarnou scénou. K vidění je Lee Mingweiova instalace interpretující Dvořákův Americký kvartet, video Tsui Kuang-yua vystavené na loňské přehlídce documenta či díla, ve kterých se He Meng-juan stylizuje do postavy Sněhurky. Perlivý čaj namíchaný z popkulturních i poměrně tradičních uměleckých kousků.

Zdena Šafka-Řeháková: Anděl ve městě

Galerie České pojišťovny, Praha, 21. 3.-11. 5.

Boží posel jedoucí na kole, hlídající přechod i pokorně stojící na hřbitově. Obrazy pětapadesátileté výtvarnice nejen pro křesťany a nejen pro období Velikonoc.

Divná, divná výstava

Galerie Vltavín, Praha, 18. 3.-20. 4.

Po vzoru tvůrců barokních Kunstkammer shromáždila kurátorka Kateřina Tučková do galerie bizarní umělecké předměty, krásné ve své ošklivosti. Přispěli Blanka Jakubčíková, Karel Jerie, Klára Bémová, Irena Křivánková a Matěj Smetana.

Jiří Thýn: Čtyři rohy hotelu Hilton

Galerie etc., Praha, 13. 3.-10. 4.

Velkoformátové fotografie hotelu původně pojmenovaného Atrium, s jehož stavbou se započalo na sklonku minulého režimu. „Vlastně působí jako hranatá diskokoule, jejíž noční světelný ekvalizér rozehrává minimalistickou kompozici opakujících se struktur zvuků.“

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 13/2008 pod titulkem Výtvarné umění