Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Proč uznat dalajlamu

Britský ministerský předseda Gordon Brown minulý týden slíbil, že se v květnu setká s dalajlamou při jeho příjezdu do Británie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Timothy Garton Ash - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Timothy Garton Ash

(1955) je britský politolog a historik, jeden z nejvlivnějších autorů dnešní doby. Je profesorem evropských studií Oxfordské univerzity a v posledním desetiletí se zabývá zejména transformací Evropy a Evropské unie. V českém překladu vyšly jeho knihy Spis, Dějiny přítomnosti a Svobodný svět – Amerika, Evropa a budoucnost Západu.

Britský ministerský předseda Gordon Brown minulý týden slíbil, že se v květnu setká s dalajlamou při jeho příjezdu do Británie. Stejně by měli jednat představitelé všech svobodných zemí, jinak to bude ostuda nás všech.

Pokud chceme nějakým způsobem reagovat na tibetskou tragédii, setkáme se nejméně se třemi problémy. Vinou čínské cenzury internetu a vyhoštění novinářů nevíme přesně, co se v Tibetu odehrává. Máme pocit, že pro zabránění této tragédii nemůžeme vůbec nic udělat. Politika ústupků vůči Číně s cílem získat krátkodobé politické a ekonomické výhody je zavrženíhodná. Existuje však možnost, jak se pokusit pomoci Tibeťanům způsobem, kterým bychom nenarušili poklidný čínský vývoj.

Na represe vůči buddhistickým mnichům v Tibetu bychom neměli reagovat stejně jako na represe vůči mnichům v Barmě, tedy ekonomickými sankcemi. Určitě bychom neměli ani bojkotovat letní olympijské hry v Číně. Jde zde skutečně o hodně. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner navrhl, aby se v případě, že v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].