Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Oživlé propadáky

Říká se, že to, co špatně začíná, většinou také špatně pokračuje. Kdybychom v naší politice pro tuto tezi hledali potvrzení, mohli bychom si za příklad vzít Senát. Vznikal obtížně, za nepřízně a posměchu a táhne se to s ním dodnes – volby do Senátu v současnosti pokládá za důležité jen zhruba čtvrtina obyvatel ČR.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hartl - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt
Fotografie: Jan Hartl - Autor: Bartoš Günter • Autor: Respekt

Jan Hartl

(1951) vystudoval sociologii, politologii a filmovou vědu na Univerzitě Karlově. V letech 1975–1989 působil v Ústavu pro filozofii a sociologii ČSAV. Na jaře 1990 spoluzaložil Středisko empirických výzkumů (STEM), první soukromou sociologickou firmu, kde je dodnes ředitelem.

Říká se, že to, co špatně začíná, většinou také špatně pokračuje. Kdybychom v naší politice pro tuto tezi hledali potvrzení, mohli bychom si za příklad vzít Senát. Vznikal obtížně, za nepřízně a posměchu a táhne se to s ním dodnes – volby do Senátu v současnosti pokládá za důležité jen zhruba čtvrtina obyvatel ČR. I samosprávné kraje, tehdejší řečí hezky nazývané VÚSC, se koncem devadesátých let rodily obtížně, proti vůli mnohých politiků.

Na rozdíl od Senátu ale kraje ve veřejném mínění uspěly a jejich vznik pozitivně oceňují tři čtvrtiny naší populace. To v situaci, kdy s politickou situací u nás je celkově spokojeno jen 22 % lidí, kdy vládu i premiéra pozitivně hodnotí necelých 30 %. Jako by se ve vědomí lidí znatelně oddělovala politika na centrální úrovni, která je pro většinu z nich příliš nevěcná a ideologická, hašteřivá a intrikánská, od politiky na úrovni kraje, která je přehlednější, pochopitelnější a důvěryhodnější. Přes osmdesát procent lidí si myslí, že problémy regionu dnes lépe řeší volená krajská samospráva než ministerstva a centrální…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].