Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Dost velká výzva

Splněný sen. Takhle lakonicky označuje nakladatel Ladislav Horáček fakt, že se mu podařilo vydat největší knihu, jaká se dá na našem trhu koupit. Reprint publikace Josefa Váchala (1884–1969) Šumava umírající a romantická se v Česku oficiálně představí až 17. dubna.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zájemci jsou, překvapivě. (Ladislav Horáček a jeho splněný sen) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Zájemci jsou, překvapivě. (Ladislav Horáček a jeho splněný sen) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Splněný sen. Takhle lakonicky označuje nakladatel Ladislav Horáček fakt, že se mu podařilo vydat největší knihu, jaká se dá na našem trhu koupit. Reprint publikace Josefa Váchala (1884–1969) Šumava umírající a romantická se v Česku oficiálně představí až 17. dubna. Premiéru si ale už odbyl v bavorském Pasově, kde předminulý týden začala v Muzeu moderního umění výstava Váchalových dřevorytů a litografií Alfreda Kubina inspirovaných Šumavou.

„Je to experiment, mnohamilionový risk, největší v historii nakladatelství. Pevně ale věřím, že na tom nemusím prodělat,“ uvažuje Horáček nad vitrínou s monumentální knihou velikostí konkurující běžnému kuchyňskému stolu.

Do stínů sytě bronzových

Prý na to Váchal přišel během jedné z pěších túr. V roce 1927 prošel Šumavu skrz naskrz a následující rok se pustil do práce na svém nejnáročnějším díle. Od července 1928 do května 1931 vytiskl z 544 barevných desek čtyřiasedmdesát dřevorytů, 276 stran doprovodného textu sestavil z osmi tisíc vyřezaných písmen. Formát foliantu je ohromující stejně jako váha: 65×49 centimetrů, 20 kilogramů. Výtisků Váchal svázal jedenáct, cenu stanovil na 15 tisíc korun. Sehnal však jen dva kupce.

„Šumava! Valuta ustavičně klesající!“ stojí na úvodní straně publikace věnované krajině, z níž se už za první republiky vytrácel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].