Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Zekova chyba

Zeko kvůli nedávno schválenému zákonu proti sprejerům putoval na půl roku za mříže. Stal se tak prvním členem ostravské komunity sprejerů, který za svou touhu značkovat své město zaplatí vězením.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Je to moje identita. (Zeko těsně před nástupem do vězení) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Je to moje identita. (Zeko těsně před nástupem do vězení) - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Tu noc se Tomáši Pastrňákovi prostě chtělo malovat. A když tento dvacetiletý ostravský mladík cestou v tramvaji nakonec neodolal, vytáhl tlustý fix a označil ji svým pseudonymem Zeko, nebylo to rozhodně poprvé. Tentokrát měl ale smůlu. Byl chycen, a přestože dopravní podnik vyčíslil škodu jen na 330 korun, Zeko kvůli nedávno schválenému zákonu proti sprejerům putoval na půl roku za mříže. Stal se tak prvním členem ostravské komunity sprejerů, který za svou touhu značkovat své město zaplatí vězením. Jeho případ je zajímavý: graffiti je v Česku stále hodně populární a zdejší města jen obtížně hledají cestu, jak projevy jeho vyznavačů udržet v přijatelných mantinelech.

Varovali jsme ho

Zeko se u soudu minulý měsíc netvářil jako nevinná oběť. „Člověk musí pykat za své činy,“ prohlásil poté, co si vyslechl nepříjemný verdikt. Jeho parťáci vědí, že od svých čtrnácti, kdy se sprejováním začal, po sobě nechal v ostravských ulicích mnoho obrazů. A své ví i policie, která ho při malování chytla už počtvrté. Tentokrát to bylo díky průmyslové kameře a vzhledem k tomu, že byl v podmínce a z předešlého soudu si odnesl 400 hodin veřejně prospěšných prací (splnil pouhých patnáct), vyfasoval půl roku.

Poručík Jiří Bulušek, který Tomáše Pastrňáka usvědčil, doufá, že případ odradí další potenciální ostravské sprejery už v jejich…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].