Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Máte na to měsíc

Ten hlavolam Martinu Pecinovi nelze závidět. Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má rozhodnout, zda má vítěz soutěže na novou budovu české Národní knihovny Jan Kaplický právo získat zakázku na stavební projekt.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Fotografie: Čekám do čtvrtka. (Jan Kaplický) - Autor: ISIFA

Ten hlavolam Martinu Pecinovi nelze závidět. Šéf Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) má rozhodnout, zda má vítěz soutěže na novou budovu české Národní knihovny Jan Kaplický právo získat zakázku na stavební projekt. A potažmo zda byla celá soutěž, uzavřená právě před rokem, vůbec regulérní. S kdysi žádanou stavbou to jde už dlouho z kopce a během roku se objevila nečekaná lavina důvodů, proč by ambiciózní budova v Praze na Letné vlastně stát neměla.

Zmatek vyvrcholil, když společná komise, sestavená ze zástupců Národní knihovny, města Prahy a ministerstva kultury kvůli ukončení nesrozumitelných tahanic, nedokázala říci, zda stavět, či ne, a přehodila věc na antimonopolní úřad. Ten má teď rozluštit konec příběhu, od něhož se politici distancují a odmítají za něj převzít odpovědnost, přestože ho v uplynulých měsících sami dokonale zamotali. Bez ohledu na Pecinův verdikt můžeme už teď prohlásit, že na něm vlastně nezáleží. Na rovinu to nikdo neřekne, ale vedení Prahy ani český stát „chobotnici“ podle všech dostupných informací nechtějí. Pokusme se nyní tedy alespoň pátrat po tom, proč se ambiciózní projekt veřejné knihovny, do něhož se český stát chystal investovat několik miliard, tak fatálně zadrhl.

Uzavřený kruh

Na poslední únorovou středu napjatě čekala…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].