Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Ježíšova hrobka?

Není úplně obvyklé, aby se mezinárodní vědecká konference zabývala závěry dokumentárního filmu. A není také obvyklé, aby diváci vydrželi s napětím sledovat dvouhodinový dokument, který se celý točí okolo šesti jmen naškrábaných na vápencových nádobách ze starověké hrobky.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Tvrdí, že to byli manželé. (Filmaři Simcha Jacobovici a James Cameron s údajnými pohřebními schránami Ježíše a jedné z Marií) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media /  Reuters
Fotografie: Tvrdí, že to byli manželé. (Filmaři Simcha Jacobovici a James Cameron s údajnými pohřebními schránami Ježíše a jedné z Marií) - Autor: Globe Media/Reuters • Autor: Globe Media / Reuters

Není úplně obvyklé, aby se mezinárodní vědecká konference zabývala závěry dokumentárního filmu. A není také obvyklé, aby diváci vydrželi s napětím sledovat dvouhodinový dokument, který se celý točí okolo šesti jmen naškrábaných na vápencových nádobách ze starověké hrobky. Kanadský režisér s izraelskými kořeny Simcha Jacobovici dokázal obojí.

Film, který natočil ve spolupráci s autorem Titaniku Jamesem Cameronem, uvedla televizní stanice Discovery Channel před loňskými Velikonocemi. Pointu vyslovuje už název dokumentu: Ztracená Ježíšova hrobka. Rozumí se: ztracená, nyní však znovu nalezená.

Kamínek po kamínku je před diváky skládán obraz vedoucí k na pohled nevyhnutelnému závěru: byl objeven hrob s pozůstatky biblického Ježíše z Nazaretu, jeho matky Marie, bratrů, a dokonce i manželky a syna. To samozřejmě vzbudilo značný rozruch. „Objev, výzkum a důkazy, které mohou změnit dějiny“ je příznačný podtitul knihy, do níž Jacobovici obsah filmu shrnul. Celý příběh přitom začal docela nenápadně.

Ježíš, syn Josefův

V roce 1980 došlo na jeruzalémském předměstí Východní Talpiot k menší nepříjemnosti. Odstřel skály provázející stavbu nového sídliště odhalil tajemný otvor připomínající jeskyni, zjevně vstupní část starověkého hrobu. Stavaři na celém světě nebývají podobnými nálezy nijak nadšení, ti talpiotští však dodrželi předpisy a nález oznámili.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].