Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Hustí Nizozemci

Lipno sice není Riviéra, ale je tu lacino. A tak se nizozemský developer Landal Green Parks rozhodl postavit jachtařský přístav právě tady.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Vítejte na jihočeské Riviéře. (Komplex Marina Lipno) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt
Fotografie: Vítejte na jihočeské Riviéře. (Komplex Marina Lipno) - Autor: Tomki Němec • Autor: Respekt

Lipno sice není Riviéra, ale je tu lacino. A tak se nizozemský developer Landal Green Parks rozhodl postavit jachtařský přístav právě tady. V komplexu Marina Lipno je rekreační ráj se vším všudy: s třípatrovými apartmánovými domy v odstínech růžové a bledě modré, s obloučkovými okny a zaoblenými střechami, které mají připomínat tradiční holandský čepec. Jenže spíš upomínají na to, že pastelové barvy, laciné materiály a mohutné hmoty rovnou u lesa nevymýšlejí jenom Češi.

Podpis pro Ostravu

A to to ještě dopadlo dobře – nizozemská kancelář Factor Architecten prý původně zamýšlela na břehu Lipna postavit historizující fasády jako z českobudějovického rynku.

Výtvory Factor Architecten patří k tomu slabšímu, co v Nizozemsku vzniká. Je smůla, že do Česka připutovaly zrovna ony, když tamní architekti značkují svět mnohem originálnější architekturou. Jejich stavby momentálně rostou všude od Soulu po Peking, od New Yorku po Lublaň. V Česku se však s ambiciózní nizozemskou architekturou můžeme setkat jenom okrajově.

Galerie Jaroslava Fragnera do Prahy přiváží každý rok jednoho nizozemského architekta a jeho výstavu. Právě teď v ní probíhá expozice Reného van Zuuka, majitele malé amsterdamské kanceláře, která má za sebou řadu zajímavých projektů. Druhý nizozemský architekt, o němž se momentálně v Česku mluví, je Rem Koolhaas. Jeho…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].