Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Čeští boháči na tajném DVD

Jaké poselství by se k nám dostalo, kdyby ministr financí Miroslav Kalousek opustil své etické zásady a požádal německé úřady o informace na počítačovém disku obsahujícím jména čtyř a půl tisíce klientů lichtenštejnské banky LGT, do níž si majetní lidé z celého světa ulívali nezdaněné peníze?

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Jaké poselství by se k nám dostalo, kdyby ministr financí Miroslav Kalousek opustil své etické zásady a požádal německé úřady o informace na počítačovém disku obsahujícím jména čtyř a půl tisíce klientů lichtenštejnské banky LGT, do níž si majetní lidé z celého světa ulívali nezdaněné peníze? Možná bychom získali překvapivé údaje o českých boháčích, možná ne.

Tváří v tvář současnému celoevropskému finančnímu skandálu ale ta hlavní otázka zní, jestli by naše policie a státní žalobci byli vůbec schopni odhalit díky „lichtenštejnskému disku“ daňové úniky a praní špinavých peněz. Stačí připomenout případ ministerského úředníka Karla Srby. V domě organizátora nájemné vraždy, který byl navíc podezřelý z rozsáhlé korupce na svém domovském ministerstvu zahraničí, našla policie šestnáct milionů korun nacpaných jen tak halabala v papundeklové krabici. Srbovi stačilo jen říct, že si tu sumu za totality naspořil jeho už zesnulý otec, a vyšetřovatelé byli v koncích. Co by si tak výkonná policie počala s údaji z dalekého Vadúzu.

Hlad bez komentáře

Lichtenštejnský disk se do Česka dostane, o tom nepochybuje ani ministr Kalousek. Ale on sám to nechce urychlovat. „Prostě s tím mám zatím problém. Důvodů je spousta, ale jmenovat některý konkrétně nechci,“ říká Kalousek.

Podle kuloárních informací je šéf financí…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].