Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Zastavte úniky dat

Aktivity švýcarské Bank Julius Bär na Kajmanských ostrovech byly přísně tajné.

Aktivity švýcarské Bank Julius Bär na Kajmanských ostrovech byly přísně tajné. Tedy až do chvíle, než se informace o podnikání či o tom, jestli o této aktivitě věděly švýcarské daňové orgány, objevily na internetu.

Možná by prošly víceméně bez povšimnutí i poté, co nelichotivé podrobnosti zaslal jeden nespokojený člen vedení banky na internetové stránky Wikileaks, které se specializují na anonymní zveřejňování informací o vládních či firemních machinacích. Pak se ale banka rozhodla usilovat o pozastavení činnosti Wikileaks, čímž si vykoledovala všetečný zájem médií a veřejnosti, jemuž se chtěla za každou cenu vyhnout.

Kyberaktivismus

Banka prý momentálně zvažuje své další kroky. Právnické bitvy v Kalifornii nicméně upozornily jak na právní vakuum panující v kyberprostoru, tak na to, jak rozvoj celosvětové sítě prohlubuje propast mezi těmi, kdo chtějí informace sdílet (třeba i ilegálně), a vládami či právníky, kteří mohou mít zájem na tom držet informace pod kontrolou.

Stránky Wikileaks byly podle všeho založeny Australanem žijícím v Keni. Chlubí se prestižním složením svého poradního orgánu, v němž jsou zastoupeni odborníci na kryptografii i demokratičtí aktivisté ze zemí, jako je Čína. Těm, kdo chtějí zaslat soubory anonymně, nabízí kódování „vojenské úrovně“. Dodaný materiál zhodnotí novináři a právníci a pak je zpřístupněn na síti k veřejné diskusi. Mezi velká odhalení serveru z poslední doby patří například…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].