Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Vstávání z mrtvých v Americe

Sedm týdnů je doba, během které v obyčejné zemi, jako je Česko, proběhne celá decentní předvolební kampaň i s oslavami vítězů.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt
Autor fotografie: Pavel Reisenauer • Autor: Respekt

Sedm týdnů je doba, během které v obyčejné zemi, jako je Česko, proběhne celá decentní předvolební kampaň i s oslavami vítězů. Ve Spojených státech je to čas, který dělí kandidáty a voliče od jednoho dramatického zvratu v nominačním procesu k dalšímu důležitému okamžiku, který možná přinese zvrat další, ale nejspíš zase nenabídne rozuzlení.

Nasazení kandidátů je k neuvěření, konty protékají desítky milionů dolarů věnovaných z velké části samotnými voliči. Letošní prezidentská kampaň trvá už rok a ještě dalších osm měsíců poběží. Možná se dočkáme překvapivých zvratů, třeba dohody mezi Hillary ClintonovouBarackem Obamou.

Žádaný outsider

Jediné, co zatím víme s jistotou, je jméno oficiálního republikánského kandidáta, kterým se v úterý stal John McCain. Jeho vyvzdorované vítězství, příběh letitých ambicí, hořké porážky v primárkách před osmi lety od George Bushe, nového startu, dalšího ztroskotání loni v létě, kdy se jeho kampaň kvůli finančním problémům a osobním sporům téměř rozpadla, a nakonec dalšího znovuzrození, přitom přitáhlo jenom menší pozornost. Překrylo je ještě větší drama ještě úpornějšího odmítání hodit ručník do ringu. Hillary Clintonová prohrála s Barackem Obamou jedenáctkrát po sobě a dva týdny před primárkami v Texasu, Ohiu, Vermontu a Rhode Islandu to vypadalo, že se schéma…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].