Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Eseje

Stále vpravo

Erik Tabery (1977) je českým politickým komentátorem. V době studia žurnalistiky na FF UK se ve svých dvaceti letech stal redaktorem týdeníku Respekt a od roku 2005 je zástupcem šéfredaktora.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Erik Tabery - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Erik Tabery

(1977) je českým politickým komentátorem. V době studia žurnalistiky na FF UK se ve svých dvaceti letech stal redaktorem týdeníku Respekt a od roku 2005 je zástupcem šéfredaktora. Napsal knihu Vládneme, nerušit, v níž se zabývá historií a důsledky tzv. opoziční smlouvy. Podle knihy byl natočen dokumentární film, který nedávno vysílala Česká televize. Žije v Praze.

Ta scéna z filmu Banáni od Woodyho Allena je v mnohém výstižná: Hlavní hrdina prochází kolem trafiky, kde jsou vystaveny pornografické časopisy a mezi obálkami s nahými těly je i titulní strana konzervativního časopisu National review. Jasné Allenovo poselství, kam podle něj list patří.

Mnozí liberálové nemohli tomuto časopisu a jeho zakladateli Williamu F. Buckleymu přijít na jméno. Přesto když nedávno přišla zpráva, že Buckley zemřel ve věku 82 let, zarmoutilo to i nejednoho liberála. „V 60. a 70. letech to pro nás byl něco jako pravicový antikrist. Ale s postupem času se jeví víc a víc v lepším světle. I když s ním člověk totiž nadále nesouhlasí, tak jeho inteligence, slušnost a schopnost vést debatu zůstávají minimálně úctyhodné a inspirativní,“ vystihuje jeden z internetových blogů celkem časté reakce. Takové postavy se skutečně jen tak nevidí – obrovská erudice, literární talent, podmanivá rétorika, výjimečný smysl pro humor, schopnost uznat chybu i…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].