Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Šloufova tajná služba

Ať se pod kamerami Savoye hovořilo o čemkoli, v tento okamžik je daleko důležitější to, co po schůzce obou mužů následovalo. Záběry soukromého setkání se přes policii a rozvědku dostaly do médií, aby posloužily neprůhledné mocenské hře.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Pozdravujte kamaráda Bublana. (Randák) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK
Fotografie: Pozdravujte kamaráda Bublana. (Randák) - Autor: ČTK, www.ctk.cz • Autor: ČTK

Expert policejní sledovačky Jiří Dvořák dostal tu ránu přímo z televize. Právě když zabořený do fotelu ve svém obýváku sledoval zprávy, skočil na obrazovku skrytě natočený záznam schůzky politického lobbisty Miroslava Šloufa s prezidentským kancléřem Jiřím Weiglem v pražském hotelu Savoy. Policista Dvořák chvíli přemýšlel a pak vyťukal na telefonu číslo svého šéfa. „Ten film jsem v hotelu vyzvedl já,“ řekl mu, „a teď nevím, co se děje.“ Tak před třemi týdny odstartovalo jedno z největších a nejutajenějších vyšetřování v historii České republiky.

Hodní na Klause

Zveřejnění filmového záznamu schůzky Šlouf–Weigl neporazilo jen policistu Dvořáka; ministerský předseda Mirek Topolánek jej den poté nazval „neuvěřitelným zneužitím tajné služby v politickém boji“. Prozrazené setkání těchto dvou mužů totiž zamíchalo prezidentskou volbou a vneslo do ní podezření, že tým stávajícího prezidenta Klause kupuje hlasy poslanců opačného tábora.

„Případ sleduji, zajímám se o něj, vyšetřování pokračuje,“ vzkazuje nyní Topolánek ústy své tiskové mluvčí Jany Bartošové. Jeho zápal viditelně ochladl a s ním i možnost, že se od premiéra do budoucna o případu „neuvěřitelného zneužití“ dozvíme něco kloudného.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].