Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Prvních 15 minut

Poutnice po spirále

Tento čtvrtek večer proběhne v pražské České národní bance vyhlášení svébytné hudební soutěže. Akce Nuberg 2007 napovídá, že nová generace soudobé hudby o sobě dává vědět suverénním a současným způsobem.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Člověk začíná v osamění a tichu. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Člověk začíná v osamění a tichu. - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Tento čtvrtek večer proběhne v pražské České národní bance vyhlášení svébytné hudební soutěže. Akce Nuberg 2007 napovídá, že nová generace soudobé hudby o sobě dává vědět suverénním a současným způsobem. Komorní orchestr Berg během loňského roku objednal a uvedl sedm novinek českých skladatelů nastupující generace. Dal si s nimi práci, která u nás není běžná: nahrál je, vydal na kompaktu (coby přílohu revue His Voice) a umístil na internet. Výsledek posluchačského hlasování bude odtajněn na zmíněném čtvrtečním koncertu. Mezi autory, kteří jsou „ve hře“, je i šestadvacetiletá skladatelka Michaela Plachká.

Jsme svobodnější

„Berg je nejspíš jediný soubor, který u nás pravidelně oslovuje mladé autory a hraje je,“ říká Michaela s uznáním až vděkem. „Na druhou stranu: na kompaktu jsou záznamy z premiér skladeb.“ Je jasné, na co naráží: autoři by mnohdy rádi pracovali s hráči déle než dvě-tři zkoušky před premiérou. Ale to se v českých podmínkách stává výjimečně: u profesionálů na to nejsou peníze, u nadšenců, kteří hrají soudobou hudbu „po práci“, zase čas. Michaela koneckonců patří k těm šťastnějším. Je totiž členkou sdružení Konvergence, šestičlenné skladatelské party. Kolem Konvergencí se ustálil okruh spolupracujících hráčů, kteří se „svými autory“ přece jen rychleji a snáz komunikují. Lidi v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].