Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Na pozvání

Kdopak to chystá útok na vládu?

Vedení lidovců se rozhodlo zničit důvěru ve vládu za každou cenu.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt
Fotografie: Luboš Dobrovský - Autor: Karel Cudlín • Autor: Respekt

Luboš Dobrovský

(1932) je novinář a politik. Působil v Československém rozhlase a v době normalizace i v nejrůznějších dělnických profesích. Po roce 1989 byl mluvčím Občanského fóra, vyjednal odsun sovětských vojsk, vedl Kancelář prezidenta republiky Václava Havla, byl velvyslancem v Rusku a ministrem obrany.

Vedení lidovců se rozhodlo zničit důvěru ve vládu za každou cenu. Je přece zřejmé, že vláda, do níž by se vrátil lidovecký předseda Jiří Čunek, jehož trestní stíhání bylo sice formálně zastaveno, ale jehož antiromské angažmá trapně pokračuje, ztratí nikoliv jen důvěru, ale i čest.

Vyměnit moudrého, důstojného a světa znalého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga za xenofobně se vyjadřujícího vsetínského komunála bude znamenat – pokud se tak stane –, že antivládní, dosud slepě vystřelované dělobuchy přátel syrského režimu zvýší zcela věrohodně svou účinnost.

No pasaran

Vláda, respektive premiér, který až dosud projevoval značnou politickou odvahu nejen ve vztahu k opozici, ale i k vnitřním partajním škarohlídům, se dopustí, připustí-li Čunkův návrat, činu zbabělého. Předminulou neděli u redaktora Moravce v České televizi velmi pěkně mluvil o odvaze těch vlád, které vládnou demokraticky i jako vlády menšinové. Kéž by si na ta svá slova vzpomněl, až mu lidovecká nátlaková skupina bude do vlády nutit…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].