Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Horká brambora jménem Ayaan

Ayaanin útěk před smrtí začal před čtyřmi lety. Tehdy byl v nizozemské televizi odvysílán krátký film Podřízení, který popisoval ponižování a týrání muslimských žen. Scénář k němu napsala Hirsí Alí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Zkuste se obrátit na Evropskou unii. (Francouzská ministryně pro lidská práva Rama Yadeová s Ayaan Hirsí Alí – vpravo) - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Zkuste se obrátit na Evropskou unii. (Francouzská ministryně pro lidská práva Rama Yadeová s Ayaan Hirsí Alí – vpravo) - Autor: Profimedia.cz/AFP, www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Sál bouřlivě tleská, půvabná sedmatřicetiletá žena stojí na pódiu mezi francouzskou ministryní pro lidská práva Ramou Yadeovou a filozofem Bernardem-Henrim Lévym. Ayaan Hirsí Alí přijíždí 11. února 2008 do Paříže a francouzské autority jí k tomu pořádají tiskovou konferenci.

Byla zařazena mezi stovku nejvlivnějších lidí světa, navrhli ji na Nobelovu cenu míru, v Nizozemsku ji zvolili poslankyní a poslední dva roky pracovala v prestižním Americkém podnikatelském institutu. To všechno pro ni ale v důsledku neznamená vůbec nic. V únoru v Paříži pokorně prosí o pomoc.

Tenkrát v Africe

Ayaanin útěk před smrtí začal před čtyřmi lety. Tehdy byl v nizozemské televizi odvysílán krátký film Podřízení, který popisoval ponižování a týrání muslimských žen. Scénář k němu napsala Hirsí Alí. Režisér snímku Theo van Gogh byl krátce na to brutálně zavražděn a pozornost radikálních islamistů se poté soustředila i na Ayaan. Nizozemská vláda financovala její ochranu do října minulého roku, další výdaje (asi 2 miliony eur ročně) už odmítla. Ani Spojené státy ji chránit nechtějí. Francie jí neslibuje občanství ani ochranu, místo toho bude prý v Evropském parlamentu lobbovat za vytvoření zvláštního fondu pro lidi, jako je ona.

Z Paříže Ayaan zamířila do Bruselu, kde s prosbou vystoupila před stovkou evropských právníků: &„…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 54 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].