Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Česko

Osm milionů na squash

Takhle nějak vypadá české podnikání snů. Tomáš a Monika Medkovi ze Smržic u Prostějova si založili občanské sdružení pro stavbu sportovní haly a už necelé dva měsíce poté jim na účtech přistála osmimilionová státní dotace.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Kam s těmi miliony, když ne sem. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Kam s těmi miliony, když ne sem. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Takhle nějak vypadá české podnikání snů. TomášMonika Medkovi ze Smržic u Prostějova si založili občanské sdružení pro stavbu sportovní haly a už necelé dva měsíce poté jim na účtech přistála osmimilionová státní dotace. Jak se to dělá? Stačí mít konexe v parlamentu a protlačit se do známého porcování medvěda. V této proceduře poslanci každý rok při schvalování státního rozpočtu pošlou do svých regionů miliardy korun. Často jde přitom o velmi sporné projekty, u nichž není šance se dopátrat, kdo je do parlamentu přinesl a pak v rámci tajných úmluv prosadil. Hala manželů Medkových může být ukázkovým příkladem.

Garantuji vám, bude to plné

Zájem Respektu o jinak zcela okrajovou regionální stavbu začal strohou zprávou v regionální příloze MF Dnes, na cože jde největší poslanecká dotace v Olomouckém kraji: odpověď byla – na víceúčelový sportovní areál a o peníze na něj žádá občanské sdružení ze Smržic na Prostějovsku, které vzniklo teprve dva měsíce před sněmovním hlasováním.

Takto stroze jsou v parlamentních záznamech uvedené všechny položky „porcování medvěda“. (Údaj o vzniku sdružení zjistila MF Dnes.) Nechápu, proč se o to zajímáte. Bude to normální hala.Podrobnější pátrání pak může přinést další překvapení. Tak tomu bylo také ve Smržicích. Starostka této obce s 1500 obyvateli

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].