Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Z kraje

Klidně i zadarmo

To téma viselo ve vzduchu pěkných pár let. Pro radnici Ústí nad Labem ale přišla správná chvíle až teď. Město právě rozjelo se státem jednání o prodeji své chlouby, Mariánského mostu přes Labe.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Krásné železobetonové břemeno. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Krásné železobetonové břemeno. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

To téma viselo ve vzduchu pěkných pár let. Pro radnici Ústí nad Labem ale přišla správná chvíle až teď. Město právě rozjelo se státem jednání o prodeji své chlouby, Mariánského mostu přes Labe. Za deset let, co se po této velkoryse provedené stavbě přesouvají pěší a auta z jednoho břehu na druhý, se most stal nejvýraznějším symbolem Ústí. Najdete ho na všech propagačních materiálech, které nikdy neopomenou zmínit, že se v mezinárodní soutěži dostal mezi deset nejkrásnějších železobetonových staveb konce 20. století.

Jinou věcí je, že silniční most vlastněný městem představuje v Česku naprostou raritu. A ta výjimka má i svou hodně nepříjemnou stránku. Stavba ve své době spolykala tři čtvrtě miliardy z městského rozpočtu a péče o most stojí radnici každý rok deset milionů. Radní se tedy konečně odhodlali k tomu, že se svého milovaného dítěte zbaví. Vypadá to, že to vyjde. Město tradičně vedené ODS má teď „své muže“ ve vládě a navíc je ochotno svůj drahý skvost prodat hluboko pod cenou.

Potřebovali jsme ho

Příběh impozantní stavby, kterou Ústí plně krylo z vlastních zdrojů, začal v raných 90. letech. Radní tehdy přemýšleli, co udělat s každoročním stopadesátimilionovým přebytkem v městské pokladně, který Ústí mělo díky dnes tehdejšímu způsobu přerozdělování daní. A stavba silničního mostu byla jedním z prvních nápadů, jak s penězi naložit.

Stotisícové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].