Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Je nutné přestavět motor

Máme za sebou opravdu horký rok a nesvědčí o tom jen údaje na teploměrech. Před několika lety pojem „globální změna klimatu“ nevyvolával téměř žádné emoce, ostatně veřejnost jej ani příliš neznala.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Změna klimatu a její důsledky - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Změna klimatu a její důsledky - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Máme za sebou opravdu horký rok a nesvědčí o tom jen údaje na teploměrech. Před několika lety pojem „globální změna klimatu“ nevyvolával téměř žádné emoce, ostatně veřejnost jej ani příliš neznala. Dnes vládne titulním stranám světových deníků, které už nezpochybňují, že jde o vážný problém. Změnilo se také myšlení manažerů předních světových firem i politiků. V Česku se pak oteplování planety stalo předmětem sporů vedených někdy až na hranici vzájemné nenávisti. Co vlastně všechny ty posuny způsobilo?

Debata o klimatu se rozběhla už dávno. Pátrání po její minulosti nás může zavést například do Londýna na sklonku září 1988. Ke shromážděným britským vědcům tu mluví jistá energická žena, hovoří o skleníkových plynech, růstu teplot, obavách z neschopnosti přírody vyrovnat se s rychlými změnami a o nutnosti reagovat. Je to britská premiérka Margaret Thatcherová. Z mezinárodních politických jednání dobře znala obavy malých ostrovních států ohrožených vzestupem mořské hladiny a mohla se opřít i o poznatky přetřásané na specializovaných vědeckých konferencích – první se konala už v roce 1979.

Pod palbou kritiky

V témže roce, kdy se Thatcherová obracela k vědcům, vznikl Mezivládní panel OSN pro změnu klimatu (IPCC). Během své existence vydal celkem čtyři souhrnné zprávy, tu poslední v uplynulém roce. Každá z nich byla kvalitnější než předchozí,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].