Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

České delirium

Podstatná část z toho sta milionu litrů čistého alkoholu, který Češi každoročně vypijí, proteče hrdly během silvestrovské noci.

Diskutujeme o kouření, přitom alkohol je naléhavější problém.Podstatná část z toho sta milionu litrů čistého alkoholu, který Češi každoročně vypijí, proteče hrdly během silvestrovské noci. Ke skleničce sahají i sváteční konzumenti a zkušení pijani lámou rekordy. Strašit na Silvestra regulací alkoholu proto nevypadá jako moc dobrý nápad. Lepší bude četbu tohoto textu odložit na Nový rok, kdy kocovina naplňuje pijáky pokorou, ulice jsou plné střepů a moderátoři hlásí první zprávy o smrtelných dopravních nehodách, úrazech a rvačkách. Správná chvíle si uvědomit, že Česko má s alkoholem pořádný problém, který si na rozdíl od západních zemí vůbec nepřipouští.

Heroinu v patách

Na slovo regulace je významná část zdejší společnosti pořádně alergická. Čtyřicet let nesvobody, klausovský ekonomický liberalismus a nedůvěra k pravidlům EU způsobily, že většinu pokusů směrovat vývoj společnosti nějakým směrem si Češi ztotožňují se zákazy a orwellovským omezením svobody.

Zakazovat alkohol je samozřejmě nesmysl. Tahle droga je s lidskou civilizací spjatá po tisíciletí a existuje řada podob neškodného soužití člověka s ní. Problém je, že během posledního půlstoletí se ten vztah v západní společnosti značně zproblematizoval.

Spotřeba alkoholu (v Čechách i jinde v Evropě) se řádově ztrojnásobila, počty závislých tomu odpovídají. K nejdramatičtějším zjištěním přelomu tisíciletí patří, že stále více pijí nejen ženy, ale…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].