Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost, Úspěch

Česká univerzita v Mexiku

Když se Radko Tichavský usazoval před lety k jednomu ze svých letů z Evropy do Mexika, ještě netušil, co všechno tahle cesta způsobí.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt
Fotografie: Může za to nenadálá srdeční příhoda nad oceánem. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt
Fotografie: Může za to nenadálá srdeční příhoda nad oceánem. - Autor: Matěj Stránský • Autor: Respekt

Když se Radko Tichavský usazoval před lety k jednomu ze svých letů z Evropy do Mexika, ještě netušil, co všechno tahle cesta způsobí. Nad oceánem se mu ale náhle zastavilo srdce a na okamžik se ocitl ve stavu klinické smrti. Chvíli bojoval o život, po přistání jej už při vědomí vezli k lékaři. „Tam jsem si uvědomil, že jsem smrtelný. A řekl jsem si, že dřív než umřu, musím udělat nějakou věc duchovní povahy,“ vypráví Radko Tichavský. Tak vznikl jeho ojedinělý projekt univerzity v chudém kraji v horách severního Mexika.

Co chcete studovat?

Podobně osudových okamžiků zažil Radko Tichavský víc. Poprvé když v první polovině osmdesátých let potkal na studentských kolejích v Praze svoji budoucí mexickou manželku. Ona přijela studovat dokumentární film na FAMU, on piloval skladatelství na AMU. Známost z koleje vyústila ve svatbu a žádost o vystěhování do Mexika. Po roce čekání pak dostal svolení a mohl dát husákovskému Československu vale.

Na začátku si prošel obvyklým trápením emigranta.Objel města a ptal se lidí, jaké obory by rádi studovali. Španělsky uměl málo, takže když sháněl práci, měl na papírku několik scénářů, co říct. Ale měl štěstí: po půl roce začal učit na vysoké škole to, co uměl, tedy komponování vážné hudby, teorii hudby, filmovou hudbu. Po zemětřesení v hlavním městě na konci 80. let se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 57 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].