Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Zavařil to Abú Umar

Tajné lety CIA už nejsou jen doménou médií. Ve své zprávě je odsoudil Evropský parlament. Americká zpravodajská služba prý nad evropským územím přepravovala osoby podezřelé z terorismu.

Tajné lety CIA už nejsou jen doménou médií. Ve své zprávě je odsoudil Evropský parlament. Americká zpravodajská služba prý nad evropským územím přepravovala osoby podezřelé z terorismu. A na mušce kritiky se ocitly i některé členské země EU za to, že se na těchto operacích měly podílet.

Zatímco zprávu europarlamentu někteří kritikové označují jako tendenční, Itálie už nějakou dobu řeší kauzu, u které nikdo nezpochybňuje její reálný základ. Jde o čtyři roky starý únos muslimského klerika v Miláně, který nyní vyvrcholil obžalobou 26 agentů CIA.

Osm let na mušce

Nasr Usáma Mustafa Hasan, známý pod jménem Abú Umar, je původem egyptský imám. Ve své zemi byl v roce 1993 z politických motivů uvězněn; detaily toho, co se za touto frází konkrétně skrývá, jsou protichůdné a v podstatě nejasné. Buď jak buď, na Apeninském poloostrově získal v roce 2001 politický azyl a stal se imámem milánské mešity. 17. února 2003, tedy měsíc před začátkem amerického útoku na Irák, byl v Miláně unesen.

Vyšetřování italské justice poměrně brzy ukázalo následující skutečnosti: klerika se zmocnilo komando CIA; na operaci se bezprostředně podílelo celkem 26 agentů. Abú Umara odvezli na americkou vojenskou základnu Aviano v severní Itálii, kde byl údajně mučen. Odtud měl být přes Německo transportován do egyptské Káhiry a znovu podroben mučení.

Proč takový zájem o jednoho muslimského klerika? O milánskou mešitu a tamní islámské kulturní centrum se úřady zajímaly už…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].