Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Korupčníci opět v ohni

Spolupráce zdejší policie s britskými a švédskými kolegy na odhalení možných úplatků při nákupu stíhaček Gripen by mohla narušit dosud pevnou úplatkářskou síť. Přesto, že nás řada indicií nabádá k mírné skepsi.

Fotografie: Řekněte Zemanovi, ať říká, že offset bude. - Autor: Gripen International • Autor: Respekt
Fotografie: Řekněte Zemanovi, ať říká, že offset bude. - Autor: Gripen International • Autor: Respekt

Spolupráce zdejší policie s britskými a švédskými kolegy na odhalení možných úplatků při nákupu stíhaček Gripen by mohla narušit dosud pevnou úplatkářskou síť. Přesto, že nás řada indicií nabádá k mírné skepsi.

Skončete s tím, Tony

Hned zkraje je nutno říct, že podobná naděje už tu jednou byla. To když před rokem a půl požádali Poláci českou policii a justici o pomoc při vyšetřování pravděpodobných úplatků při privatizaci Unipetrolu do rukou polské společnosti PKN Orlen. Zatímco čeští strážci zákona neprojevovali nejmenší chuť pustit se do případu spjatého s vysoce postavenými politiky a mocnými podnikateli, jejich polští kolegové, podporováni politickou vůli nové vlády a velkým veřejným zájmem, ohlašovali velký tah na branku.

Skončilo to smutně. Poláci chtěli osobně vyslechnout přední české potentáty, které podezřívali z účasti na korupci. Trvalo to rok, než dostali povolení českých úřadů, a během té doby se vytratilo nadšení i na polské straně. Nejen v zájmu veřejnosti o výsledky pátrání, ale i v policii. Loni na podzim vyslechli polští detektivové v Praze pár tuzemských politických es a dodnes jejich výpovědi v utajení a zdlouhavě „analyzují“.

Teď je naděje na posun větší. Vždyť přece precizní Britové a nezkorumpovatelní Švédové jsou zárukou, že případ jen tak někdo pod koberec nezamete.

Ale nadšení je třeba mírnit hned v počátcích. Tak třeba Britové…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].