Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Až nás pámbu zavolá, tak pudem

Česká televize nakousla ožehavé téma eutanazie. A kupodivu není ani trochu kyselé.

Česká televize nakousla ožehavé téma eutanazie. A kupodivu není ani trochu kyselé.

Některým tématům silný názor nesluší, přestože se po něm zdánlivě volá. Jako třeba eutanazie. Jste pro nebo proti? Tak zní nejčastěji kladená otázka, podobně jako v případě legalizace měkkých drog, oprávněnosti potratů nebo adopcí dětí homosexuálními páry. Má to svou logiku, společnost se potřebuje nějak rozhodnout. Nešťastným efektem debaty vedené dvěma vyhraněnými a mnohdy předem rozhodnutými tábory ale bývá, že se v ní jen málo dozvídáme o složitém pozadí problému, jeho kořenech a skrytých významech. Často jsou přitom zajímavější než samotné dilema, jež se vynořuje nad hladinu.

Dokumentarista Tomáš Škrdlant to dobře věděl, a když ho Česká televize před dvěma lety oslovila, aby pro ni natočil dokument o eutanazii, jakékoli jednoduché odpovědi si předem zakázal. Premiéra jeho filmu Hledání dobré smrti, která poběží na obrazovce tento čtvrtek (ČT 2, 20.00), ukazuje, že zdrženlivost se vyplatila.

Mít dědečka doma

„Až si ho pámbu zavolá, tak pude,“ říká vyrovnaným hlasem paní Čmelíková. Na posteli před ní leží na zádech starý muž s pobledlou pletí. Jeho oči hledí ke stropu a kromě občasného mrknutí se nepohnou. Nehýbou se ani končetiny, ústa, nic. Panu Čmelíkovi je sedmasedmdesát a v téhle posteli leží už sedm let. Od chvíle, kdy měl zástavu srdce. „Nechceme to nějak uměle prodlužovat, ale zatím je tady s náma,“ říká…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 41 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].