Často hledáte, jak…
Obálka vydání 8/2007
8/2007 • 18.–25. 2. 2007

2007/8

Kultura

Filmy ve jménu Boha

Radovan Holub

Cestou do kina jdete kolem ministerstva jaderného průmyslu, ministerstva naftového průmyslu i ministerstva džihádu. Na ulicích čtete denní citáty nejvyššího vůdce muslimské revoluce ájatolláha Chomejního.

Kdy se přestanou tisknout Timesy?

Adam Javůrek

Vydavatel nejprestižnějších novin světa NY Times Arthur Sulzberger vyvolal na nedávném ekonomickém fóru v Davosu malé pozdvižení. Podle izraelského deníku Haaretz totiž řekl: „Opravdu nevím, jestli budeme za pět let tisknout Timesy. A víte co? Je mi to jedno.“

Bylo nebylo u Kolína

Tereza Brdečková

Kdyby se Jan Novák (1953) narodil jindy a někde, kde nebývalo zvykem psát, nejspíš by se stal lidovým vypravěčem.

Grammy: Éto váše dělo!

Pavel Klusák

Jaký vzkaz přineslo letošní udílení cen americké hudební akademie.

Tanci rostou křídla

Jaroslav Pašmik

Zkraje pražské Národní třídy je nenápadná pasáž, kde sídlí studio Dance Perfect, největší soukromá taneční škola v Česku. Místo dennodenně okupují stovky teenagerů dychtivé naučit se hip hop, break a taneční kroky z nejnovějších klipů MTV.

Zvuky zatopeného Londýna

Karel Veselý

V rámci hudebního festivalu Sperm se v Česku předvede progresivní britský styl dubstep.

Tohle byl Kohoutův život??

Jaroslav Formánek

„Jako bych od vyhazovu z vlasti už nic podstatného nezažil, o nic se nepokusil...“ Tak si stěžuje Pavel Kohout (1928) ve svých nových dvoudílných pamětech, když se zamýšlí nad šest let starou publikací Pavla Kosatíka Fenomén Kohout.

Domov

Konec chobotnice chudých

Tomáš Pavlíček

Humbuk okolo zplodin, které budou v budoucnu vypouštět do vzduchu nová auta vyrobená v Evropě, opět připomněl jeden pozapomenutý domácí problém. Co dělat s armádou vraků na českých silnicích, které si mohou o nějakých přijatelných limitech emisí nechat jen zdát? „Pokud chce česká vláda pomoci snižování emisí, měla by radikálně změnit pravidla pro posuzování technického stavu vozidel,“ zaútočil minulý týden ministr životního prostředí na systém kontrol, který na silnice propouští spoustu podezřele kouřících ojetin. Nevíme sice přesně, do jaké míry má zlepšená kontrola šanci vyčistit zdejší vzduch. Můžeme ale sledovat, zda a jak lze temný svět jménem STK, opředený legendami o korupci, změnit.

Minulosti, otevři se

Jaroslav Spurný

Koospol, Motokov, Strojexport, Centrotex – to nejsou čarodějná zaříkávadla, ale jména, pod nimiž se dnes skrývá mnoho žhavých tajemství.

Kellner dárek nedostane

Ondřej Kundra

I když to původně v centrále zdejší největší finanční skupiny PPF vypadalo ještě nedávno na bujarý večírek, po čtvrtečním rozhodnutí Ústavního soudu musí tým kolem „nejbohatšího Čecha“ Petra Kellnera uložit šampaňské k ledu.

Bestie nesmí zemřít

Jáchym Topol

Mytické bestie, nenávidění i obdivovaní vlci, jsou v Beskydech zase doma. Pytláci šelmy málem vybili. Dnes je střeží dobrovolníci.

Jeden den v životě

Martin Kontra

Dlouho a s obavami očekávaný den je tu. Před osmou se mám hlásit na stomatologické klinice špitálu na pražském Karlově náměstí, jdu na operaci.

Lékař národního sebevědomí

Ondřej Kundra

„Hvězda Topolánkovy vlády“ a „nová tvář ODS“ – vítala ho média. Pochvalně se k sázce na jeho jméno vyjadřovali i jinak tvrdí kritici občanských demokratů.