Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Vítr a mrak se odmlčel

Klub zemí, schopných provést ozbrojený zásah ve vesmíru, se letos v lednu rozšířil o dalšího člena. Ke Spojeným státům a Rusku se připojila Čína.

Fotografie: O čínském testu věděly Spojené státy předem – v případě útoku by jim to ale nebylo nic platné. (Operační centrum NORAD) - Autor: NASA • Autor: Respekt
Fotografie: O čínském testu věděly Spojené státy předem – v případě útoku by jim to ale nebylo nic platné. (Operační centrum NORAD) - Autor: NASA • Autor: Respekt

Klub zemí, schopných provést ozbrojený zásah ve vesmíru, se letos v lednu rozšířil o dalšího člena. Ke Spojeným státům a Rusku se připojila Čína. Provedla úspěšný test, při němž zlikvidovala svoji vlastní vysloužilou meteorologickou družici. Vzbudila tím značné znepokojení především v USA.

Test čínské protidružicové zbraně (na Západě jsou tyto prostředky označované jako ASAT, Anti-SATellite) totiž ukázal, jak zranitelné jsou družice pohybující se na nízkých oběžných drahách. Přitom právě tady krouží klíčové vojenské satelity. Patří k nim klasické špionážní družice snímkující území protivníka, družice odposlouchávací, satelity sloužící k elektronickému rušení či radarovému monitorování. Bez nich by americká armáda oslepla a ohluchla.

„Pokud dojde ke konfliktu kolem Tchaj-wanu, pak první věcí, kterou pravděpodobně (čínští generálové) udělají, bude sestřelení všech našich průzkumných družic na nízké oběžné dráze, čímž nás připraví o zrak,“ vysvětluje John Pike z globalsecurity.org, nezávislé organizace věnující se globálním bezpečnostním otázkám.

Pokud vysílá, netrefili jsme se

Dokázala by Čína skutečně už nyní něco takového? Nejprve připomeňme, co přesně se kolem 11. ledna, kdy Čína test provedla, vlastně odehrálo.

Družice Feng Yun 1C (Vítr a mrak), vypuštěná do vesmíru v roce 1999, létala ve výšce kolem 850 kilometrů. Už přesluhovala, mrtvý kus kovu to…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].