Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Dvě mouchy naráz

A ještě jedna pozitivní novinka. Před několika týdny se po Praze pohybovala řada lobbistů, kteří tvrdili, že mají zajištěné, aby Ústavní soud nešel proti mocné finanční skupině PPF.

A ještě jedna pozitivní novinka. Před několika týdny se po Praze pohybovala řada lobbistů, kteří tvrdili, že mají zajištěné, aby Ústavní soud nešel proti mocné finanční skupině PPF. Proč by měl? Soud totiž dostal na stůl stížnost skupiny senátorů, že zdejším parlamentem prošel prapodivnou cestou zákon, který zajišťoval odškodnění klientů zkrachovalé Plzeňské banky, Union banky a Kreditní banky Plzeň. Hlavním odškodněným, který měl získat bezmála dvě miliardy korun, byla právě PPF. Vznik zákona byl tak podezřelý, že se lze jen těžko ubránit dojmu, že šlo o zákon šitý na míru právě této finanční skupině. Lobbisté se však mýlili i nemýlili.

Soud totiž nešel proti PPF, a dokonce se jí ani nezabýval, nicméně zákon přesto zrušil. Podle soudců prošel nepřijatelnou cestou, když jej skupina poslanců pod vedením členů ODS přilepila k projednávání úplně jiného zákona a to o zrušení Fondu národního majetku. Tato cesta je obvyklá a nebezpečná, protože zvyšuje pravděpodobnost vzniku zmetků, které neprojdou důkladnou kontrolou.

Soud tak hned dvakrát pomohl společnosti. Ukázal, že prsty PPF zatím ještě nejsou tak dlouhé, a zároveň poslancům do budoucna zakázal přijímat zákony, které by se přilepily na úplně jiné normy. Takže díky do Brna.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].