Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Domov

Bestie nesmí zemřít

Mytické bestie, nenávidění i obdivovaní vlci, jsou v Beskydech zase doma. Pytláci šelmy málem vybili. Dnes je střeží dobrovolníci.

Fotografie: Terče pro pytláky: vlkodlaci na stopě. • Autor: Respekt
Fotografie: Terče pro pytláky: vlkodlaci na stopě. • Autor: Respekt

Terče pro pytláky: vlkodlaci na stopě. foto günter bartoš

Mytické bestie, nenávidění i obdivovaní vlci, jsou v Beskydech zase doma. Pytláci šelmy málem vybili. Dnes je střeží dobrovolníci. A co víc, pomoc nabízí i myslivecké sdružení – a vyhlašuje válku pytlákům ve svých řadách. Vlci v Čechách mají naději.

Vlčí hlídky

V údolí řeky Ostravice cvrlikají ptáci, stromy se bezmála nalévají mízou, všude panuje předčasné jaro. My zapadáme do sněhu, stoupáme do kopců a zase po ledovce kloužeme dolů. Někde tady, v odlehlých údolích pralesní rezervace Mazácký Grůnik, pobíhají vlci. Jirka má na rameni brašnu s kilem sádry, odlévají s Martinem stopy. Pokud na nějaké narazí.

Oba studenti biologie patří k „vlkodlakům“, tvrdému jádru „vlčích hlídek“. Vlkodlaků, kteří do hor vyrážejí, kdykoli mohou, je asi deset, patnáct. Na zhruba 1200 km2 lesnaté oblasti, kde šelmy žijí, to není zrovna moc.

„Každý rok se hlásí kolem padesáti lidí,“ říká Martin. Absolvují přednášky a práci v terénu. Celé dny se plahočí sněhem po kopcích a v houštinách. Tu a tam narazí na stopu šelmy či kadáver, mršinu, tedy zbytek po rysích nebo vlčích hodech. „Z desítek zájemců přibude jeden, dva nováčci,“ říká Martin. „Nadšenci si myslí, že tu budou běhat s vlky po stráních, a zatím je třeba ani nezahlédnou a radují se, když najdou vlčí hovno,“…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].