Často hledáte, jak…
Obálka vydání 7/2007
7/2007 • 11.–18. 2. 2007

2007/7

Domov

Mrakodrap v křeči

Jaroslav Pašmik

Na pražské Pankráci se hraje přetahovaná mezi investory a městem na jedné straně a občanskými sdruženími na straně druhé.

30 vražd kolem Mrázka

Jaroslav Spurný

V kapse saka zastřeleného Františka Mrázka našla policie půl milionu korun, při domovní prohlídce Jaroslava Starky luxusní hodinky uneseného a zmizelého podnikatele Lamberta Krejčíře...

Hezký večer s českými piráty

Kateřina Mahdalová

Výprava za ukrytými nadšenci z ilegálních rádií.

Cože, válet se v hodině?

Kateřina Mahdalová

České školy dostaly velký domácí úkol. Z „nalejváren“ se mají stát místa, v nichž se žáci budou cítit dobře, získají přehled o moderním světě a nebudou cítit staletími utvrzovanou převahu kamenné instituce.

Jeden den v životě

Ondřej Syrovátka

I když na pravidelné čtvrthodinové bimbání jsem si už zvykl, divoké údery kostelního zvonu vyzývající v šest patnáct k ranní modlitbě mě ještě pořád dokážou vytáhnout z postele.

Hvězdná válka v Brdech

Vladimír Ševela

Během existence samostatného státu Češi dosud s ničím podobným neměli tu čest. A nemyslíme jen fakt, že radar americké protiletadlové obrany, který chtějí Spojené státy postavit v oblasti středočeských Brd, na sebe strhává hněv Ruska. Tajemný stroj na ničení raket teď zaměstnává především místní lidi: je to přece jen něco jiného než stavba dálnice nebo montovny aut na poli za městem.

Spisy byly v Trenčíně

Milan J. Žitný

Inspekce ministra vnitra SR se vloupala do archívu StB. Z trezoru zmizelo osmnáct agenturních svazků.

Komentáře

Oni jen věří

Martin Uhlíř

Čím jsou vědecké poznatky o změně klimatu solidnější, tím se útoky skeptiků stávají zoufalejšími. Ukázkou je komentář Wall Street Journal přetištěný v Hospodářských novinách, který s pozoruhodnou mírou demagogie dělá hlupáky z autorů nejnovější zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC).

Česká chytrost

Marek Švehla

Pamětníci říkají, že v Norsku se ještě na počátku sedmdesátých let nezamykaly byty a městské „automaty“ prodávaly cigarety tak, že si člověk otevřel skříňku, vzal zboží a do šuplíku dal peníze. Dá se tomu říkat důvěra ve slušnost těch druhých.

Čunka ne a lidi ano, to nedává logiku

Jaroslav Spurný

Policie je podle senátorů politicky zneužívaná a nedůvěryhodná. Tak proč před ní chrání jen svého kolegu, a nikoli občany?

Nehradní čtyřka

Luboš Palata

Co volby, to jiná zahraniční politika. V nových středoevropských demokraciích se po rozšíření NATO a Unie tento neblahý jev začíná rozmáhat. Česká republika má však ještě šanci mu vzdorovat.

Ve hvězdách

Zbyněk Petráček

Letošní symboliku chartovních výročí na sebe přirozeně nabírá filozof Jan Patočka. Nicméně čtvrt roku před ním by oslavil stovku jiný signatář, jehož praktický život naplnil dějiny 20. století v celé jejich šíři – Vilém Sacher.

Děti proti školám

Petr Třešňák, Marek Švehla

Devítiletá Josefína drží v ruce hustě popsaný list papíru a se zaujetím čte. Ten papír je vysvědčením z třetí třídy jedné z pražských škol, kterou navštěvuje. Místo známek je na něm celostránkový popis toho, co všechno se za uplynulý půlrok naučila, co ne a proč jí některé věci nešly do hlavy.