Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ve hvězdách

Letošní symboliku chartovních výročí na sebe přirozeně nabírá filozof Jan Patočka. Nicméně čtvrt roku před ním by oslavil stovku jiný signatář, jehož praktický život naplnil dějiny 20. století v celé jejich šíři – Vilém Sacher.

Fotografie: Opakuj to, a dám ti přes držku. (Generál Sacher) - Autor: Archiv • Autor: Respekt
Fotografie: Opakuj to, a dám ti přes držku. (Generál Sacher) - Autor: Archiv • Autor: Respekt

Letošní symboliku chartovních výročí na sebe přirozeně nabírá filozof Jan Patočka. Nicméně čtvrt roku před ním by oslavil stovku jiný signatář, jehož praktický život naplnil dějiny 20. století v celé jejich šíři.

Vilém Sacher byl jediným generálem mezi chartisty. Poznal vojenské školy první republiky, západní i východní frontu druhé světové války, nástup komunistů i koketerii s nimi, vyhazov z armády i částečnou rehabilitaci, okupaci v srpnu 1968 i disent včetně degradace na vojína. A navíc to dokázal literárně zachytit.

Narodil se 17. února 1907 v Prostějově. V blízkých Hranicích absolvoval vojenskou akademii, pak i Vysokou školu válečnou v Praze, ale to už se schyluje ke střetu s nacisty. Sacher se jako kapitán generálního štábu stává členem vojenské odbojové organizace Obrana národa, brzy však odchází – přes Slovensko, Maďarsko a Blízký východ – do Francie. Po její porážce je evakuován do Británie, kde působí ve štábu 1. čs. brigády a na exilovém ministerstvu obrany. V roce 1943 je odvelen do Sovětského svazu.

Jeho nejslavnější okamžiky jsou vázány na karpatsko-dukelskou operaci a následné boje. Se Svobodovou armádou se dostává až na Moravu. Po válce stráví rok na Vorošilovově akademii v Moskvě a poté už jako generál velí dělostřelecké divizi. Člověk s touto životní zkušeností nemůže dost dobře být antikomunistou mašínovského ražení. Sacher vstupuje do KSČ, ale již v roce 1949, po popravě generála Heliodora Píky, prohlédne. O dva roky později je z armády i Prahy vyhozen při Čepičkových čistkách. Pracuje jako lesní dělník, později – po „tichých“ rehabilitacích – jako provozář vojenské zotavovny.

Přichází však srpen 1968 a pak už ani „tiché“ rehabilitace neplatí. Začínají prověrky a Sachera coby vedoucího pražského Juniorhotelu kádruje přímo šéf novopečeného SSM. „Hele, kloučku, vidíš ty šediny?“ reaguje podle pamětníků starý fronťák. „Ještě jednou mi řekneš něco takovýho a dám ti přes držku.“ Těmito slovy se definitivně loučí s KSČ.

Smráká se i nad možnostmi publikace. Sacher jako snad vůbec první československý voják dokáže věrně zachytit realitu válečných bojů. Knihy Pod rozstříleným praporem a Na počátku stála smrt ještě stačí vyjít. Jasný „plot“ ale vystaví Sacherův podpis pod prohlášením Charty 77. Zásadní dílo Krvavé velikonoce tak vychází v samizdatu (Petlice) i exilu (Toronto), k široké čtenářské obci se však dostává až v roce 1990, skoro tři roky po smrti autora.

Sacher nebyl zcela sám. I chartista Bedřich Placák měl válečnou zkušenost ze Slovenského národního povstání. Do armády ho pak – coby lékaře – povolal rozkazem už zmíněný ministr obrany Čepička. Placák se ale na rozdíl od Sachera dočkal revoluce a také generálské hodnosti od Václava Havla.

Sacher si své generálské privilegium užil již o 13 let dříve. Jako generála ho totiž nemohl degradovat jen tak někdo. Zvláštním rozkazem se k tomu musel obtěžovat sám prezident republiky Gustáv Husák.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].