Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Továrny na umění

Zatím se k ní hodí spíš ošuntělé kolo Davida Černého, které stojí v jejím vchodu, než stříbrné Audi TT Davida Kollera, které parkuje hned vedle.

Fotografie: Zpátky pojedeme courákem, nebo audinou? David Koller a David Černý před MeetFactory. • Autor: Respekt
Fotografie: Zpátky pojedeme courákem, nebo audinou? David Koller a David Černý před MeetFactory. • Autor: Respekt

Zatím se k ní hodí spíš ošuntělé kolo Davida Černého, které stojí v jejím vchodu, než stříbrné Audi TT Davida Kollera, které parkuje hned vedle. Brzy se to ale má změnit a polorozpadlá továrna na pražském Smíchově se promění v pohledný prostor zasvěcený současnému umění. „Tady bude sál pro 900 lidí, tady kavárna, bar, galerie…“ kreslí ve vzduchu své vize Černý během cesty promrzlou třípatrovou budovou, v níž donedávna přespávali bezdomovci.

Člověk má pocit, že zažívá déjà vu. Stejné vize měl totiž David Černý (1967) už před pár lety, když první návštěvníky provázel zrušeným uzenářstvím v Holešovicích. Tam jeho plány záhy vzaly za své a kvůli nedostatku peněz musel objekt opustit. Dnes v něm nesídlí chystané centrum současného umění MeetFactory, ale přestavuje se na mnohem lukrativnější areál s luxusními byty, garážemi, obchody a restaurací. „Přišly povodně, Igor Němec zatopil metro, magistrát očesal granty na živou kulturu a majitelka továrny se bála, že bychom tak neziskovou záležitost neufinancovali,“ vysvětluje o šest let starší Černý. Za okny duní vlaky přijíždějící na Smíchovské nádraží, z druhé strany se je snaží přehlušit auta vyjíždějící z tunelu Mrázovka.

Čtrnáct tun radiátorů

Na hukot vlaků si museli zvyknout i dělníci, kteří koncem 19. století válcovali na jiném konci Prahy plechy pro firmu Rudolfa Stabenowa. Provoz žižkovské továrny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].