Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Zahraničí

Sbohem, Moskvo, vítej, Brusele

Diktátor Lukašenko, uražený a ponížený porážkou v energetické válce s Putinem, kritizuje ruský imperialismus. Prý by rád spolupracoval s Evropskou unií. Jen kdyby nechala na pokoji režim jeho osobní moci v Bělorusku.

Fotografie: Kdyby to potrubí patřilo Američanům, Moskva by si prý netroufala. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt
Fotografie: Kdyby to potrubí patřilo Američanům, Moskva by si prý netroufala. - Autor: Profimedia.cz, http://www.profimedia.cz • Autor: Respekt

Diktátor Lukašenko, uražený a ponížený porážkou v energetické válce s Putinem, kritizuje ruský imperialismus. Prý by rád spolupracoval s Evropskou unií. Jen kdyby nechala na pokoji režim jeho osobní moci v Bělorusku.

Alexandr Milinkievič, lídr opozice, učinil nevídané: napsal dopis Alexandru Lukašenkovi, v němž ho vyzývá k dialogu a spolupráci ve prospěch vlasti – propustí-li ovšem politické vězně. Milinkievič diktátora dokonce zve na opoziční demonstraci 25. března, v režimem neuznávaný Den svobody a nezávislosti Běloruska. Prezident zatím neodpověděl.

Co se to děje? Tento krok opozici ulehčila ropná válka s Moskvou na přelomu roku. Po své porážce Lukašenko hekticky hledá jakékoliv spojence. V rozhovoru pro německá média se snaží Západ přesvědčit, že je připraven své mezinárodní vztahy diverzifikovat a obrátit svůj pohled do Evropy. Tento trik už Lukašenko použil mnohokrát. Má zapůsobit především na Moskvu, aby zabrzdila svůj ekonomický tlak. Jak to ale dnes vypadá, Putin ustoupit nehodlá.

Peníze nesmrdí

Diktátor Moskvu obviňuje ze snahy donutit ho k připojení Běloruska do Ruské federace. A na to prý nikdy nepřistoupí. Vede tudíž „intenzivní jednání“ s Ázerbájdžánem a dalšími ropnými státy s tím, že jim nabízí prodej akcií běloruské energetiky.

„Uvidíme, jak zareaguje Rusko. Jsem přesvědčen, že kdyby akcie ziskových…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 42 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].