Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Oni jen věří

Čím jsou vědecké poznatky o změně klimatu solidnější, tím se útoky skeptiků stávají zoufalejšími. Ukázkou je komentář Wall Street Journal přetištěný v Hospodářských novinách, který s pozoruhodnou mírou demagogie dělá hlupáky z autorů nejnovější zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC).

Čím jsou vědecké poznatky o změně klimatu solidnější, tím se útoky skeptiků stávají zoufalejšími. Ukázkou je komentář Wall Street Journal přetištěný v Hospodářských novinách, který s pozoruhodnou mírou demagogie dělá hlupáky z autorů nejnovější zprávy Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC).

Jen namátkou: Psali souhrn zprávy IPCC (více o ní na str. 18) politici, jak tvrdí Wall Street Journal? Nikoli, psali jej vědci. Ubírá IPCC v mnoha klíčových aspektech plyn? Ne, hladina moří se bude zvyšovat tempem, o němž vědci hovořili už před šesti lety. Přecenila minulá zpráva IPCC vliv člověka na klima o třetinu? Absolutně ne.

Autor komentáře listu Wall Street Journal zřejmě vůbec nečetl, co v materiálech, o kterých píše, vlastně stojí. Jinak by totiž nemohl tvrdit, že křivka průběhu teploty v posledních stoletích, známá jako „hokejka“, už neplatí. Naopak, nová zpráva říká, že svět je nejteplejší za posledních 1300 let.

V závěru komentáře se ale vše vyjasní: Nevěříme, že je souvislost mezi lidskou činností a oteplováním prokázána natolik, aby to ospravedlňovalo revoluci ve využívání energie, stojí tu. Tady ovšem veškerá polemika končí. S někým, kdo nezakládá pohled na svět na vědě a faktech, ale na víře, se nelze přít.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].